Het Noordelijke, Marismeno en Sierra Type

Geplaatst op maandag 25 oktober 2004 @ 22:01 , 815 keer bekeken

De Noordelijke honden.Ondanks kleine verschillen hebben alle typen een zelfde soort gekrulde vacht, overeen komstige karaktertrekken en ze hebben dezelfde capaciteiten voor de diverse werktaken. De 'Noordelijke' honden zijn de Waterhonden in de letterlijke betekenis van het woord. Zij moeten voor de vissers de netten ophalen en de vis opzoeken die achter bleef als de netten waren binnengehaald. Deze honden zouden vanaf de boot springen en tot drie meter diep kunnen duiken. Na het vissen zouden ze het ankertouw naar de kust brengen en de manden met vis, na ontscheping, bewaken. De 'Noordelijke' honden zijn vaak fletser van kleur -wit, crème, of goudkleurig- en hebben iets fijnere botten en een opvallend wollige vacht. Door de huidige vismethoden met trawlers wordt de Spaanse Waterhond niet meer op de traditionele manier gebruikt. Maar zijn optreden in vroeger dagen is nauwkeurig vastgelegd. Op antieke foto's is een trotse hond te zien op het dek van een boot en temidden van de vissers.

De 'Marismeno' honden stammen uit de moerassen en worden in de gebieden rond Huelva en Sevilla gebruikt voor de jacht. Deze hond is middelgroot, meestal donkerbruin van kleur zonder of met weinig ondervacht. Hierdoor krijgen ze prachtige krulletjes in dunne strengen. De Spaanse Waterhond wordt gebruikt voor de jacht op konijnen vanwege zijn moed en lenigheid om in dicht struikgewas te opereren. Zij kunnen ook goed eenden en ganzen in meren en rivieren opsporen. Sommige zijn goed in het traceren van wildsporen. In Spanje hebben de jagers nog geen betere hond kunnen vinden, die zó op elk terrein inzetbaar is en zó vasthoudend een spoor uitwerkt.
Er bestaan ook beschrijvingen van honden die de ankertouwen van de boten aan de oevers van de rivieren bij Sevilla ophalen.

Het 'Sierra' type uit Zuid-Spanje is de grootste en meest robuuste Perro. De vacht heeft meer ondervacht en de ribben zijn meer gerond. Deze honden zijn vaak zwart of bruin. Dit type is een herdershond die prima samenwerkt met de herders en wel 800 schapen en geiten kan drijven. Deze honden worden ook voor de jacht gebruikt.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: